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These questions and answers supplement guidance issued by the Secretary of the United 
States Department of Transportation (U.S.DOT) on February 27, 2009, and April 22, 
2009, relating to the requirements of section 1201 of The American Recovery and 
Reinvestment Act of 2009 (Pub. L. 111-5 (February 17, 2009)) (“Recovery Act”).  
Specifically, this guidance provides information in response to certain questions asked by 
State representatives during a National Governors Association conference call, held on 
April 23 to discuss the Secretary’s April 22 guidance.   
 
Please note that the May 22 deadline for filing amended section 1201(a) certifications, as 
described in the Secretary’s April 22 guidance, remains in effect.  
 
QUESTION:  Should States include advance construction (AC) and Grant Anticipation 
Revenue Vehicles (GARVEE) expenditures in the amount to which they are certifying 
(the amount the State planned to expend from State sources as of February 17, 2009, for 
the period February 17, 2009 through September 30, 2010)?  
 
ANSWER: States should include AC/GARVEE expenditures under two circumstances.  
For AC/GARVEE amounts that the State planned to convert during the covered ARRA 
period (February 17, 2009 through September 30, 2010), States should include only the 
equivalent of the State match amount of the AC and GARVEE expenditures in the MOE 
certification.  For AC/GARVEE amounts that the State did not plan to convert during the 
covered ARRA period, States should include the entire AC/GARVEE amount as a 
planned State expenditure in the MOE certification.   
 
Our expectation is that the States will convert AC and GARVEE amounts, according to 
schedule, during 2009-2011 in a manner consistent with past experience.   
 
QUESTION:  Should States include “soft match” in the amount to which they are 
certifying?  What about “in-kind” contributions?   
 
ANSWER: “Soft match credits” must be distinguished from “in kind contributions” in 
determining a level of State expenditures for MOE purposes. Outlays (expenditures) are 
defined in 49 CFR 18.3 to include in-kind contributions, but do not include soft match 
credits.  Since in-kind contributions are applied to a project and represent a level of 
project expenditure, States should include in-kind contributions from States sources in the 
planned amount of expenditures.  States are required to maintain adequate documentation 
to support the amount claimed as in-kind contribution for reporting purposes, and the 
standard verification requirements apply. 
 



Soft match credits, such as toll credits, allow the State to take credit for meeting the non-
Federal share matching requirements.  A soft match credit should not be included as State 
expenditures for MOE purposes, because such a credit effectively increases the Federal 
pro-rata, while statutorily meeting the non-Federal matching requirements.  
 
QUESTION:  May States include in their MOE calculations all planned projects that 
would receive State funding during the February 17, 2009 through September 30, 2010 
time period, rather than determining the specific planned State expenditures that would 
be for projects that meet the eligibility requirements of the section 1201 covered 
programs?  
 
ANSWER:  States are encouraged to review planned State expenditures to identify those 
that would meet eligibility criteria under the covered programs, and to include only those 
amounts in their MOE calculation. Section 1201 requires States to include all planned 
State funding for projects of the types funded by the Recovery Act appropriation.  
 
However, if a State prefers instead to include all planned State expenditures regardless of 
project/program eligibility under the covered programs, it may do so.  In making this 
decision, a State should recognize that the resulting MOE amount may be over-inclusive, 
since some planned State expenditures may be for projects that would not be eligible 
under the covered programs.  The Recovery Act provides that a State must have actual 
expenditures that meet or exceed the MOE amount to which the State certified in order to 
avoid the penalty in section 1201(b) of the Recovery Act (prohibition against 
participating in the FHWA August 2011 redistribution).  States will want to make certain 
that they are comfortable with the risk of incurring the section 1201(b) penalty that is 
associated with certifying to a potentially over-inclusive MOE amount.   
  
Note that the covered programs are specified in section 1201(d)(2) of the Recovery Act.  
The term “project” has the same meaning under the Recovery Act as it does under the 
respective covered programs.  For transit, for example, “capital transit projects” is 
defined in 49 U.S.C. §5302(a)(1).  For Highway Infrastructure Investment funding under 
the Recovery Act, agencies should apply the definition in 23 U.S.C. §101(a)(21), which 
reads "an undertaking to construct a particular portion of a highway, or if the context so 
implies, the particular portion of a highway so constructed or any other undertaking 
eligible for assistance under this title."  This highway program definition includes 
expenditures for various phases of the project (e.g. design, environmental analysis, right-
of-way acquisition, and/or construction).   
 


