
§40.103; §40.99; §40.333       09/01 
 
QUESTION: 
 
What are the retention requirements for blind specimens and records of blind specimen 
tests? 
 
ANSWER:   
 

• Laboratories, employers and other parties required to retain specimens and 
records of tests should retain blind specimens and records of blind specimen tests 
in exactly the same way and for the same periods of time as they do actual 
employee specimens and test records. 
 
• For example, an employer would keep a record of a blind positive test for five 
years and a blind negative test for two years. 
 
• Laboratories would keep blind specimens for negatives in accordance with their 
SOPs and non-negatives for one year. 



§40.103         09/01 
 
QUESTION: 

 
Requirements for submitting quarterly blind specimens to the laboratory went into effect 
mid-quarter, August 1, 2001.  How are the new requirements for blind sample submission 
to be calculated?  Are the blinds for July, 2001 to be calculated on the old Part 40 
regulations and August and September, 2001 blind calculations based on new Part 40 
regulations?  
 
ANSWER: 
 
• It is acceptable to send in blind specimens for July 2001, based on the requirements of 
the old Part 40 and for August-September based on the new Part 40 that went into effect 
August 1, 2001. 


