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Office of the Secretary
of Transportation 2 5 2004 
Ms. Jessica F. Heinz 
Assistant City Attorney 
City of Los Angeles 
222 South Hill Street, 7" Floor 
Los Angeles, CA 90012 

RE: City of Los Angeles Ordinance No.175346 

Dear Ms. Heinz: 

This is in response to your letter, received by several offices within the Department of 
Transportation (DOT or the Department), asking that we review the City of Los Angeles 
Ordinance, No. 1 75346 (the Ordinance), and advise whether the Ordinance is compatible 
with Federal procurement requirements governing third-part y contracts funded by DOT 
financial assistance programs. 

After a careful review of the Ordinance under the Department's relevant financial 
assistance programs, we must conclude that the Ordinance is inconsistent with the 
Federal policy of full and open competition in procurement. This policy is found in 
several statutory and regulatory provisions applicable to DOT-assisted procurements. 
Consistent with this policy, it has been the long-standing position of the Department that 
requirements like those imposed by the Ordinance have the effect of limiting competition 
because they are unrelated to cost efficiency and to the purposes of the funded projects 
and are not necessary to assure the responsibility of a contractor. Moreover, in our 
opinion, the requirement that a company search corporate records more than 140 years 
old would have a chilling effect on competition. 

The relevant full and open competition requirements may be found in 49 CFR Part 18, 
Uniform Administrative Requirements for Grants and Cooperative Agreements to State 
and Local Governments, applicable to all third party contracts funded by DOT financial 
assistance awarded directly to a local government. &49 CFR 18.36(c). These 
requirements may also be found in 23 USC 112, applicable to all Federal Highway 
Administration (FHWA) assisted construction contracts and irr Federal Transit laws. 49 
USC 5307(d) and 5323(0), applicable to Federal Transit Administration (FTA) assisted 
contracts. Thus, under Sec. 10.41.3 of the Ordinance, it is by its own terms inapplicable 
to DOT-assisted contracts governed by any of these requirements. This determination 
does not apply to a small category of DOT-assisted contracts, funded by grants to States, 
that are governed solely by State procurement requirements. See 49 CFR 
18.36(a); 18.37(a). t-



v Should you have any further questions on this matter, please feel free to call Debra R o s a .  
on my staff at (202) 366-9165. r 

Sincerely, 

Je y A. Rosen 


