

U.S. Department of Transportation Air Carrier Access Act Advisory Committee

First Public Meeting March 10 - 11, 2020 Washington, D.C.

Tuesday, March 10, 2020 (Day 1)

9:00 am - 9:10 am **Welcome and Housekeeping Matters**

Break

Blane Workie, Designated Federal Officer, U.S. Department of (10 mins)

Transportation

9:10 am - 10:00 am **Introductory Remarks by Chair and Committee Members**

(50 mins)

10:00 am - 10:10 am

(10 mins)

Remarks by General Counsel Steven G. Bradbury

10:10 am - 10:20 am (10 mins)

I. Presentation and Discussion of Draft Airline Passengers with Disabilities Bill of Rights 10:20 am - 11:50 am Presentation and Discussion of Draft Airline Passenger with Disaiblities

(I hr 30 mins) **Bill of Rights**

John Wood, U.S. Department of Transportation

11:50 am - 12:50 pm Lunch

(1 hour)

II. Assistance at Airports and on Aircraft and Related Airline Training Programs

Overview of DOT Requirements, Complaints, and Programs; 12:50 pm - 1:20 pm

(30 mins) **Overview GAO Report**

Clereece Kroha, U.S. Department of Transportation

Ryan Patanaphan, U.S. Department of Transportation

1:20 pm - 1:35 pm

(15 mins)

Questions and Answers

1:35 pm - 2:15 pm (40min)	Challenges Faced by Passengers with Disabilities (Panel) Charles Brown, Paralyzed Veterans of America
	Molly Burgdorf, The Arc
	Tony Stephens, American Council of the Blind
	Kenneth Thompson, Easterseals
2:15 pm - 2:35 pm (20 mins)	Questions and Answers
2:35 pm - 2:45 pm (10 mins)	Break
2:45 pm - 3:25 pm (40 mins)	Airline and Vendor Practices (Panel) Joy Jenkins, Frontier Airlines
	Don O'Leary, Delta Air Lines
	Dolores Tullos, Prospect Airport Services, Inc.
3:25 pm - 3:45 pm (20 mins)	Questions and Answers
3:45 pm - 4:30 pm (45 mins)	Use of Technology to Improve Access (Panel) Justin Gagnon, WHILL, Inc.
	John Kloosterman, United Airlines
	Linda Ristagno, International Air Transport Association
	Paul Schroeder, Aira Tech Corp
4:30 pm - 4:50 pm (20 min)	Questions and Answers
4:50 pm - 5:00 pm (10 mins)	Closing Remarks Blane Workie, Designated Federal Officer, U.S. Department of Transportation



U.S. Department of Transportation Air Carrier Access Act Advisory Committee

First Public Meeting March 10 - 11, 2020 Washington, D.C.

Wednesday, March 11, 2020 (Day 2)

9:00 am - 9:05 am (5 mins)

Welcome and Housekeeping Matters

James Sinocchi, Chair

 ${\it Blane\ Workie, Designated\ Federal\ Officer,\ U.S.\ Department\ of}$

Transportation

III. Ticketing Practices

9:05 am - 9:15 am (10 mins)	Overview of DOT Requirements, Complaints, and Programs Maegan Johnson, U.S. Department of Transportation
9:15 am - 9:25 am (10 mins)	Questions and Answers
9:25 am - 9:45 am (35 mins)	Perspective of Disability Rights Advocates (Panel) Joshua Basile, United Spinal Association
	Tom Panek, Guiding Eyes for the Blind
	David Rosenthal, National Association of the Deaf
10:00 am - 10:15 am (15 mins)	Questions and Answers
10:15 am - 10:35 am (20 mins)	Airline Ticketing Practices Ray Prentice, Alaska Airlines
10:35 am - 10:45 am (10 mins)	Questions and Answers
10:45 am - 10:55 am (10 mins)	Break

IV. Seating Accommodations,	Including Pre-Flight Seat Assignments and
Bulkhead Seating	

10:55 am - 11:10 am Overview of DOT Requirements, Complaints, and Programs Peter Cacioppo, U.S. Department of Transportation (15 mins) Vinh Nguyen, U.S. Department of Transportation 11:10 am - 11:20 am **Questions and Answers** (10 mins) 11:20 am - 12:00 pm Perspective of Disability Rights Advocates (Panel) Kelly Buckland, National Council on Independent Living (40 mins) Sam Crane, Autistic Self Advocacy Network Kathleen Tevnan, Canine Companions for Independence **Questions and Answers** 12:00 pm - 12:20 pm (20 mins) 12:20 pm - 1:20 pm Lunch (1 hour) 1:20 pm - 2:00 pm **Airline Seating Accommodation Practices (Panel)** (40 mins) Kahla Elliston, Spirit Airlines Patty O'Regan, Delta Air Lines Dallas Thomas, Southwest Airlines 2:00 pm - 2:20 pm **Questions and Answers** (20 mins)

V. Stowage of Assistive Devices

2:20 pm - 2:30 pm (10 mins)	Overview of DOT Requirements, Complaints, and Programs Livaughn Chapman, Jr., U.S. Department of Transportation
	Kimberly Hargett, U.S. Department of Transportation
2:30 pm - 2:40 pm (10 mins)	Questions and Answers
2:40 pm - 2:55 pm (15 mins)	RESNA Standards Peter Axelson, Beneficial Designs
2:55 pm - 3:10 pm (15 mins)	Questions and Answers

3:10 pm - 3:20 pm (10 mins)	Break
3:20 pm - 3:40 pm (20 mins)	Perspective of Disability Rights Advocate Brittany Hernandez, Muscular Dystrophy Association
3:40 pm - 3:50 pm (10 mins)	Questions and Answers
3:50 pm - 4:30 pm (40 mins)	Airline Practices for Stowage of Assistive Devices (Panel) Gina Emrich, American Airlines
	Daniel Budgell, Air Canada
	Jana Leonard, Allegiant Airlines
4:30 pm - 4:50 pm (20 mins)	Questions and Answers
4:50 pm - 5:00 pm (10 mins)	Closing Remarks Blane Workie, Designated Federal Officer, U.S. Department of Transportation